A hungarikumként értékesíthető, 
különleges minőségű magyar baromfitermékek
előállításának feltételei



  • kizárólag a hazai génmegőrzési programok keretében fenntartott, különleges hús- és tojásminőséget örökítő, magyar genetikai alapokra támaszkodik.

  • Természetes, extenzív termelési módokat alkalmaz.

  • A termelési- és ellenőrzési rendszer garantálja az állandó és megbízható termékminőséget, ami a kereskedelem és a fogyasztók bizalmának legfontosabb feltétele.


A hungarikum baromfihús-termelés genetikai alapjainak, tartási feltételeinek és a termékellenőrzés átfogó magyar rendszerének kidolgozását tervezzük. Programunk legfőbb célja e termékek termelési feltételeinek, ezen belül a régi magyar baromfifajták mint genetikai alapok, a természetes vagy ökológiai típusú tartásmód és az ellenőrzés egységes rendszer szerinti meghatározása a fontosabb baromfihús-termékcsoportokra. A rendszer működtetése során az Európai Unióban is elfogadható, ugyanakkor tipikusan magyar, hungarikum baromfitermékek kerülhetnek piacra. A termelés a régi magyar baromfifajták, a tenyésztési hagyományok és mindezek környezeteként a vidéki családi gazdaságok megőrzése és fejlesztése egyaránt meghatározó szempont. A termékek piacképessé tétele érdekében további minőségfokozó lehetőséget jelent az ökológiai előírások szerinti termelés fejlesztése. A program további célja egy olyan gazdálkodási egység kialakítása, amely a nagy gazdasági jelentősséggel bíró organikus kertészeti termékek előállítása mellett a baromfifélék tartását beépíti a termelési rendszerbe. Ez a termelési egység a hazánkban még ritka ökológiai vegyes gazdaságot modellezi.